Waar moet u op letten bij de aanschaf van een bed

Gaat een nieuw bed kopen? Het is altijd een prettig vooruitzicht om straks in een nagelnieuw bed te liggen die u heeft gekocht in de beddenwinkel. Alleen wilt u natuurlijk een bed aanschaffen waar u uiterst comfortabel in ligt. Het belangrijkste onderdeel van uw bed is het matras. We noemen een aantal zaken waarmee u rekening kunt houden om ervoor te zorgen dat u straks lekker ligt.

Stevigheid bed

Uw gewicht is bepalend voor het de juiste hardheid van uw matras. Weegt u niet zo heel veel, bijvoorbeeld onder de 60 kg, dan is een soft matras de beste keuze. Wanneer u tussen de 60 en 90 kg weegt dan is waarschijn een medium matras beter. Boven de 90 kg heeft u een firm matras nodig. De meeste leveranciers verkopen matrassen met daarbij een duidelijke gewicht-hardheid indicatie. De genoemde hardheden en gewichten gelden slechts als maatstaaf. Uiteraard is dit geen vereiste.

Lengte bed

De lengte van uw lichaam is belangrijk voor de maat van uw bed. Bij een gemiddelde lengte van zo’n 175 cm heeft u genoeg aan een bed van 200 cm lang. Wanneer u langer bent, dan is een bed van 210 cm of zelfs meer, erg fijn. Eigenlijk moet u er altijd rekening mee gehouden dat het bed minstens 20 cm langer is dan uw lengte.

Heeft u allergieën?

Is dit het geval, dan is het niet onbelangrijk om hiermee rekening te houden. Wanneer u bijvoorbeeld allergisch bent voor huisstofmijn of stof, dan kunt u een probleem hebben bij de aanschaf van een matras. U kunt het beste op de certificaten en labels die op ieder matras staan. Er zijn namelijk een aantal certificaten die garanderen dat het matras vrij is van allerlei schadelijke stoffen. Deze matrassen zijn anti-allergisch.

Een bed dat ventileert

Een onderzoek heeft uitgewezen dat ieder mens gemiddeld 300 milimeter aan vocht per nacht verliest. Het grootste deel van dit vocht verdampt, maar een restant wordt opgenomen door het matras en verdwijnt dus niet. Daarom is het erg belangrijk dat een matras ventileert. Zowel via de onderzijde maar ook de bovenzijde. Het is goed om overdag -wanneer u waarschijnlijk niet in uw bed ligt- het dekbed terug te slaan zodat het vocht kan verdampen. Op die manier verlengt u de levensduur van het matras behoorlijk. Daarnaast slaapt u een stuk droger en comfortabeler.